Wednesday, September 29, 2010

Ül.6. Virtuaalkogukond "ORKUT"

Mina valisin kirjeldamiseks sellise kogukonna nagu seda on orkut. Olen orkuti kasutaja aastast 2006, kuid pole spetsiifiliselt tähelepanu pööranud ja uurinud, et orkutit iseloomustada. 


Üldine informatsioon




Sutlusportaali loojaks on Google töötaja Orkut Büyükköten. 
Orkut on Google poolt arendatud suhtlusportaal, kus saab suhelda sõpradega ja tutvuda erinevate inimestega kellel on ühised huvid. Selle jaoks on orkut välja töötanud communityd, millega saavad liituda konkreetse kogukonna huvilised. 
Portaal hakkas tööle 22.jaanuaril 2004. 
2006.aasta oktoobrini sai orkutiga liituda vaid olemasoleva kasutaja kutsega. Nüüd aga pole kutset enam vaja. 
Alates 2009. aasta oktoobrist on kasutusel uue ülesehitusega Orkut kuhu on lisatud palju uusi funktsioone.


Rakendused


Nagu igal teisel suhtlussaidil saab ka orkutis lisada sõpru, pilte ja videosid. Lisaks sellele saab mängida mänge, liituda kommuunidega, saata sõnumeid ja jagada informatsiooni enda kohta .
Et üldse sellised asju teha tuleb kõigepealt loomulikuli liituda saidiga. Selles pole midagi keerulist ja muidugi pole see ka tasuline.
Liitudes peab kautaja määrama oma sünnipäeva , ees-ja perekonnanime, sugu ja teenusetingimused.
Kasutaja saab piirata oma piltide, sissekannete või iseloomustuste nähtavust, et neid isiklike asju ei näeks kõik orkuti külastajad vaid näiteks ainult tema sõbralistis olevad isikud. 


Sissekanded


Tänu scrapbookile on võimalik suhelda teiste kasutajatega. Selleks peab minema saaja kontole ja klikkima tema sissekannetele ja sisestama sõnumi kastikesse. 
Selleks, et piirata pääsu sinu sissekannetele  tuleb klikkida seadetele ja valida privaatsus. Sealt saab valida kas sinu scrappe näevad ainult sinu sõbrad või on need nähtavad kõigile. 


Pildid


Selleks , et pilte üles laadida peab oma kodulehel klikkima piltidele. Vajutama loo album ja lisama albumi nime. Albumisse saab pilte lisada väga lihtsalt. Vali enda arvutist pildid mida soovid lisada. Peale piltide laadimist saab pildid enda soovi järgi järjekorda panna ja lisada neile pealkirjad. 
Ka pilte saab näidata ainult neile kellele ise soovitakse- valitud sõpradele, kõigile orkuti sõpradele või kõigile orkutis. 
Et lõpetada tuleb lehe lõpus vajutada tehtud.


Kommuunid


Kommuunid liidavad ühiste huvidega inimesi. Näiteks kui on loodud kommuun
"Meri", siis liituvad sellega eelkõige need kellele meeldib meri. Et luua oma
kogukond tuleb esmalt kontrollida ega teist sellist juba olemas ei ole. Olles 
veendunud, et sinu poolt tehtav kommuun on ainulaadne võid valida 
kommuunile nime, täita selle kohta käivad detailid ja vajutada  loo. 


Rakendused


Orkuti rakenduste abil saab kasutaja muuta oma profiili mängude, muusika ja palju muu lisamise abil. 


Suhtlemine


Kui sa oled orkutis ennast ära registreerinud ja sisse loginud, näed sa, kes su sõbralistis olevatest inimestest on online's ehk kes on samuti saidil. Et nendega suhtlemist alustada tuleb lihtsalt klikkida selle isiku nimel ja teksti sisestamise koht ilmub paremasse nurka. Ükskõik kus sa orkutis oled jääb suhtluslist alla paremasse nurka. Kui on olemas videokaamera saab orkutis suhelda ka näost-näkku. 


Teemad


Et lisada enda profiilile erinevat tausta, saab seda valida teema galeriist, mida uuendatakse pidevalt. Olles valinud enda jaoks sobiva on see nähtav nii sulle endale kui ka neile kes käivad sinu profiilil. 


 Orkut share ( orkutiga jagamine)


See rakendus teeb lihtsaks uudiste jagamise oma sõpradega. Lihtsalt tuleb see lisada oma tööriistaribale. Kui oled internetist leidnud midagi huvitavat siis lihtsalt kliki jagamisele ja jaga veebilehekülge oma sõpradega orkutis. 


Orkut Features (orkuti erilisused)


Orkuti kuulutus
Orkuti mobiil 
Iseloomustused
Hiljutised profiili külastajad 
Emaili teadaanded orkutist
Brauseri nõudmised orkutile 




Kriitika


Nagu kõigi populaarsete võrgukogukondadega, on ka orkutil probleeme seaduste järgimatusest tulenevate probleemidega. 
Orkutis luuakse  väga palju võltskontosid ja kasutatakse neid rämpsposti saatmiseks või vaidluste alustamiseks.
Oma tööd on alustanud mitmed vihkaja grupid. Mitmed grupid on rassistlikud, natsistlikud ja valgete üleolekuga grupid on kustutatud, sest nad on suunatud vägivallale.
2007 aastal said orkuti kasutajad puudutatud ühest viirusest, mis tegutses ajal, mil kasutaja vaatas mingit kommuuni ja ei saanud lehelt väljuda ning automaatselt oli kommuuni liige, ilm, et oleks nõustunud.


Orkutile ligipääs on keelatud Iraanis,  Saudi-Araabias ja Araabia Ühendemiraatides.


Üheks miinuseks pean, et registreerudes ei pea sa kasutama oma päris nime ja saad panna igasugu märke ja erinevaid tähekombinatsioone, mis teeb raskemaks tuvastada isikut.




Inimsuhted
 Kuna on tegemist suhteliselt turvalise ja privaatse keskkonnaga, selles mõttes, et saad lisada ja vastu võtta sõpru keda sa tead ja tunned ja sinu profiili saavad vaadata inimesed sinu sõbralistis ning informatsiooni, mida oma profiilis esitada, saad näidata neile, kellele tahad (teatud gruppidele ; mitte kellelegi). Isiklikult meeldib orkut, sest vähemalt eestlaste seas ei ole kokku puutunud ühegi negatiivse kommuuniga, mis oleks suunatud kellegi või millegi vastu. Orkutis on hea ja lihtne leida inimesi ning suhtlemine on ka väga lihtne. Suureks plussiks pean, et ei saa kommenteerida tundmatute kasutajate pilte nagu seda saab teha nt rate.ee's.


Allikad:
Orkut
http://en.wikipedia.org/wiki/Orkut#References   [29.sept.2010]

1 comment:

  1. Tänan, väga põhjaliku ülevaate ees, kuid te ei puuduta kordagi oma eriala. Nimelt, kuidas on lood erivajadustega inimeste suhtlemisvõimalustega antud portaalis. Kas Orguti veebiportaal vastab HTML standardile?

    Siiski on hea, et olete oma arvamust antud keskkonna kohta selgelt väljendanud.

    ReplyDelete