Tuesday, September 21, 2010

Ül.4. Tugilahendused. Hiired.

Peale tutvumist Kaido Kikkase tekstiga tugitehnoloogiate kohta puuetega inimestele, hakkas mind huvitama, kuidas saaksid liikumis- ja kordinatsioonipuudega inimesed kasutada arvuti hiiri. Kuna sain hiljuti endale Macbooki ja sellega kaasas oli minu jaoks väga mugav ja kergesti kasutatav liikuv hiir, siis mõtlesingi, et uurin lähemalt, mis võimalustega ja missuguseid hiiri pakutakse erivajadustega inimestele.
Kuna 21 sajand on arvuti ja virtuaalmaailma aeg, siis ei jää muud üle, kui ära õppida arvuti kasutamine ja seda peavad tegema nii puuetega kui ka puueteta inimesed. Kuigi arvutihiired hakkavad vaikselt alla jääma igasugustele puuteekraan ja touchpad  süsteemidele, et kursorit liigutada, siis puuetega inimeste jaoks on tavalist arvutihiirt kõige lihtsam kohandada.

Arvutihiir pimedatele

Virtuaal Puudutus Süsteem (VPS) (The Virtual Touch System) on arvuti hiir kolme paralleellse puute padjaga ja igaüks neist sisaldab 32 väikest neetnõela, mis on tõstetavad ja madaldatavad, et luua kombatavaid teksti või piltide eksemplare otse ekraanile. Erinevad neetnõelade pikkused tähendavad värvide variatsioone - valge, helehall, tumehall, must.

VPS rullib kursorit üle ekraani täpselt nagu nägija inimese hiir. Samal ajal  peegeldab ta puutepadjale, millest ta üle liikus. Kui teksti lugeda, siis VPS tõlgib kolm ekraanil tõstetud tähte neetnõeltega puutepadjale. Tähed võivad olla nii Braille stiilis või ka jäljend tegelikust tähestiku tähest kirjastiilis, mis oleksid äratuntavad puudutusele-totaalselt uus võimekus abivahend silmakahjustuste seas. Lugemissüsteemi tuntakse "Jooksva Braille" nime all.


Graafilistel kujutistel, kuuldavad seletused ja masintõlkelised kõned on tekitatud, andmaks õpetust ja selgitust piltidest. Kui hiir jääb peatuma pildi peal, tuleb kohe lühike selgitus kõlarist.Graafika kättesaadavus arvutiga annab mitmed uued elukutsed pimedatele ja ühtlasi saavad ka nägemishäirega luua kunstitöid standartse joonistus programmi kautajaliidesega.


Lisaks sellele kaheksa nuppu hiire külgedel ja peal lasevad kasutaja liita arvutiga, et panna kursor spetsiifilisse kohta ja anda käsklusi. "Käsklusvõim" kasutaja peos eemaldab tarviduse meeles pidada loendamatuid klaviatuurikäsklusi ja sellega võimaldab pimedale isikule lihtsalt "suunata ja klikkida" just nagu nägija arvutiga.


Jalahiir



Nohands Mouse on jalaga juhitav hiir, mis sisaldab kahte eraldi pedaali. Üks pedaal juhib kursorit , kui teist saab kasutada klikkimiseks.  Vaikimisi, kanna-klikk on seotud hiire parema nupuga, kui varbaklikk on seotud  hiire vasaku nupuga. Jalahiir hiir on kasutusel mitmesuguste arvutikasutajate seas. Hiir on kasutatav muusikute, programmeerijate seas. Randmepõletiku sündroomi ,korduva pinge vigastuste ja teiste käe vigastuste all kannatajte kiiruse ja efektiivsuse on taastanud jalahiir.  Jalahiir on ergonoomiline lahendus käe traumade all kannatajatele. Kand valiti selle pärast , et see on paindumatu liiges ja harjunud korduvate liigustustega.

Jalahiir elimineerib mittevajalikud, korduvad käe liigutused. Jalahiirega on täielik kursori kontroll ilma, et peaksid käed võtma klaviatuurilt või silmad ekraanilt.





Allikad:
Tugitehnoloogiad
http://beta.wikiversity.org/wiki/Haridustehnoloogia_ja_erivajadustega_inimesed/Tugitehnoloogia [18.sept.2010]
Puutepadi
http://en.wikipedia.org/wiki/Touchpad   [18.sept.2010]
Hiir pimedatele
http://www.mfa.gov.il/MFA/Israel+beyond+the+conflict/Computer+Mouse+for+the+Blind.htm  [18.sept.2010]

1 comment:

  1. Tänan! Väga hea ja põhjalik ülevaade. Nagu vanasõna ütleb, kaua tehtud kaunikene!

    ReplyDelete